Menu
0

Wat is LED Railverlichting?

LED Railverlichting en Railsystemen zijn een vorm van LED verlichting waarbij de lichtbron aan een rail hangt. Dit zijn in de meeste gevallen LED Railspots. Deze spots kunnen dan naar wens verschoven en gericht worden langs de LED Rail. Zo kun je voor iedere situatie een andere setting creëren. De LED Railspots zijn geschikt als hoofdverlichting. Het is echter ook een uitstekende manier op bepaalde plaatsen te voorzien van accentverlichting. Dit is de voornaamste reden dat railverlichting vaak gebruikt wordt in winkels en musea. Toch op zoek naar verlichting voor aan de muur? Bekijk dan onze LED wandlampen

Deze vorm van verlichting wordt doorgaans als LED verlichting aan het plafond bevestigd. De railspots geven een gebundeld licht. Door het licht van het plafond naar beneden te laten schijnen voorkom je mogelijke verblinding. Het verkleint namelijk de kans dat je direct in het licht kijkt. Het is echter ook mogelijk om het LED Railsysteem aan de wand of andere oppervlakken te monteren. 


Voor- en nadelen van LED Railverlichting Systemen

  Modern design 
  Geschikt voor thuisgebruik
  Laag energieverbruik
  Lange levensduur
  Diverse kleurtemperaturen instelbaar
  Te verdelen in 3 lichtgroepen
  Gemakkelijk het licht aan te passen en te richten
  2 jaar garantie

X Niet standaard geleverd met voedingsconnector (los te bestellen)


Onze klanten zijn tevreden

“Goede prijs/kwaliteit verhouding. Mooi licht in mijn winkel.” - Rob


Wat zijn de verschillende fasen van Railverlichting?

LED Railverlichting systemen komen in verschillende uitvoeringen. Zo bestaat er een verschil tussen 1 fase en 3 fase railverlichting. Alvorens een aanschaf te doen is het verstandig te weten wat het verschil is tussen deze 2 vormen. Het is namelijk niet mogelijk om 1 fase railspots te combineren met 3 fase lichtrails en andersom. 1 fase LED Railspots dienen altijd op een 1 fase spanningsrail te worden aangesloten. Dit geldt ook voor 3 fase railverlichting. 

 

Wat is 1 fase railverlichting?

Railsystemen die werken op 1 fasen zijn uitgerust met 3 draden. Dit zorgt ervoor dat de LED Railspots voorzien worden van stroom. een 1 fase railverlichting systeem heeft maar 1 draad die zorgt voor de stroomtoevoer. Hierdoor kan je maximaal 1 stroomgroep maken. Dit betekent dat de LED Railspots die zijn aangesloten op de 1 fase rail aangesloten kunnen worden op 1 schakelaar (of dimmer). Deze zijn in dit geval niet afzonderlijk van elkaar te bedienen. 

 

Wat is 3 fase railverlichting?

Railsystemen die werken op 3 fasen zijn uitgerust met 4 draden. Bij deze variant zijn er 3 draden die zorgen voor de stroomtoevoer. Dat zorgt ervoor dat de 3 fase railverlichting in 3 stroomgroepen kan worden verdeeld. De railspots die zijn aangesloten op 3 fase lichtrails kunnen afzonderlijk van elkaar bediend worden. Dit kan je echter alleen doen wanneer je 3 verschillende schakelaars of dimmers aangesloten hebt. 


Kan ik LED Railspots dimmen?

Ja, je kunt een LED Railspot dimmen. Let er wel op dat de railspot die u aanschaft een ingebouwde dimbare driver heeft. Deze driver kan je namelijk niet zelf vervangen. Dit staat altijd vermeld in de specificaties van het betreffende product. LED producten kunnen niet zomaar aangesloten worden op traditionele dimmers. Traditionele dimmers hebben een te hoge drempelwaarde. Dit zorgt ervoor dat LED verlichting gaat flikkeren. Om LED verlichting te kunnen dimmen heeft u een LED Dimmer nodig. Heb je een 3 fase lichtrail? Dan kan je deze aansluiten op 3 verschillende dimmers. Zo kan je de verschillende stroomgroepen afzonderlijk van elkaar dimmen. 


Een LED Railverlichting systeem samenstellen

Wat heb je nodig om een LED Railverlichting samen te stellen? Een railverlichting systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een LED spanningsrail
 • Een LED railverlichting voedingsconnector
 • Een LED railverlichting eindkap
 • Een LED railspot

En optioneel:

 • Een LED railverlichting connector

LED Spanningsrail

Een van de belangrijkste onderdelen van een Railverlichting systeem is de spanningsrail. Dit is de rail waar de LED railspots aan komen te hangen. Er zijn verschillende soorten spanningsrails. Bij ons vind je voornamelijk 1 fase en 3 fase rails. Het is belangrijk jezelf af te vragen welke soort je nodig hebt. Hier kunnen we je een handje bij helpen. Bij lange systemen raden we aan om voor 3 fasen te kiezen. Zo kan je het licht op verschillende plekken aan en uit zetten.

Wanneer kies je voor een 1 fase Spanningsrail?

 • Wanneer er 1 schakelaar of dimmer beschikbaar is.
 • Wanneer je de railspots niet afzonderlijk hoeft te besturen.

Wanneer kies je voor een 3 fase Spanningsrail?

 • Wanneer er meerdere schakelaars of dimmers beschikbaar zijn.
 • Wanneer je de railspots afzonderlijk van elkaar wilt kunnen besturen. 

 

LED Railverlichting voedingsconnector

Om de Spanningsrail te voorzien van stroom, dien je een LED railverlichting voedingsconnector aan te sluiten. Dit is een connector die kan worden aangesloten op het lichtnet. De voedingsconnector kan aan het uiteinde van de rail worden aangesloten door deze in de opening te schuiven. 

LED Railverlichting eindkap

De eindkap voor railsystemen dient voor een nette afsluiting van het uiteinde van de rails. De eindkap dient echter ook voor de veiligheid. Door de rails af te sluiten met een eindkap, liggen de stroomkabels niet meer bloot. 

LED Railspot

Als alle voorgaande onderdelen zijn geïnstalleerd, heb je alleen nog een LED Railspot nodig. De railspots zijn uitermate geschikt om bepaalde plaatsen en omgevingen te verlichten door de kleinere stralingshoek. De railspots zijn kantelbaar en vrij te bewegen over de spanningsrail. Hierdoor kan je de richting van het licht gemakkelijk aanpassen. De railspots zijn beschikbaar in meerdere kleurtemperaturen wit. Je kan de railspots afzonderlijk van elkaar instellen op warm wit (3000K), helder wit (4000K) en koud wit (6000K). 

LED Railverlichting connectors

De connectors voor spanningsrails zorgen ervoor dat een tweede rail kan worden aangesloten. Dit kan je doen in een rechte lijn of in een hoek. Er zijn verschillende soorten connectors beschikbaar. 

 • Directe connectors - Voor verlengen in rechte lijn.
 • Hoek connector - Voor verlengen in 90 graden hoek.
 • Flexibele connector - Voor verlengen in iedere mogelijke hoek.
 • Draaibare connector - Voor verlengen in horizontale hoeken.

Hulp of advies nodig?

Kom je er niet helemaal uit of je witte rails of juist zwarte railsverlichting nodig hebt? Of zoek je toch naar Highbays of verlichting binnenshuis? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn te bereiken via WhatsApp, chat, e-mail en telefoon. 

--> -->

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€0,00
Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta