Menu
EUR
Hoeveel lumen heeft jouw slaapkamer nodig?

Hoeveel lumen heeft jouw slaapkamer nodig?

De slaapkamer, een uitvalsbasis om je terug te trekken na een lange dag. In deze ruimte is het essentieel om een goede balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek. Hierin speelt verlichting een belangrijke rol. De hoeveelheid licht kan een wereld van verschil maken voor het comfort en welzijn dat je voelt in de slaapkamer. Maar hoeveel lumen heeft jouw slaapkamer nou eigenlijk nodig? En welke LED lamp is geschikt om in de slaapkamer te plaatsen? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat zijn lumen / lux?

Voor we ingaan op de details, maken we je eerst duidelijk wat lumen nou eigenlijk zijn. Met lumen wordt de totale hoeveelheid licht aangeduid. Dit wil zeggen, lumen meten de helderheid van je verlichting. Door de hoeveelheid lumen goed te overwegen zorg je ervoor dat je voldoende verlichting hebt in je ruimte.

Soms wordt de lichtsterkte ook wel in lux aangeduid. Lux is de hoeveelheid licht voor een bepaalde oppervlakte. Bij het aantal lux staat 1 lux gelijk aan 1 lumen per m2. Met de hoeveelheid lux berekenen je dus de hoeveelheid lumen per vierkante meter. De berekening is als volgt: aantal m2 x het aantal lux = het gewenste aantal lumen. Hoe groter de ruimte, hoe meer licht nodig is en dus ook hoe meer lumen nodig is om de ruimte te verlichten. Door het gewenste aantal lumen te berekenen weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid licht toepast in je slaapkamer.

Functionaliteit van licht in de slaapkamer

Het juiste aantal lumen in de slaapkamer is belangrijk om een comfortabele omgeving te creëren. De slaapkamer is een veelzijdige ruimte die verschillende functies kent. Het is de ruimte waar jij je terugtrekt voor ontspanning, een boek leest of lekker uitrust. Soms wordt deze ruimte zelfs gebruikt om te werken. Met deze verschillende activiteiten is de rol van verlichting erg belangrijk. De verlichting in de slaapkamer moet aansluiten op al deze specifieke activiteiten. Nu kun je natuurlijk kiezen voor een warme lichtkleur voor meer sfeer en helder licht om meer details te zien, maar ook het aantal lumen speelt een belangrijke rol. De hoeveelheid lumen van je LED lampen draagt bij aan een optimale sfeer in de slaapkamer. Door het juiste aantal lumen te kiezen zorg je voor de juiste balans in de slaapkamer. Hieronder gaan we verder in op hoeveel lumen nodig is voor in de slaapkamer.

Hoeveel lumen per vierkante meter heb ik nodig?

En nu is een belangrijke vraag: hoeveel lumen heb ik nodig voor mijn slaapkamer? Het aantal lumen per ruimte is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel lumen slaapkamer hangt namelijk af van de volgende punten:

  • De grootte van de kamer: hoe groter de ruimte, hoe meer lichtsterkte er nodig is. En dus hoe meer lumen nodig zijn om de ruimte te verlichting.
  • De gewenste sfeer: op basis van de gewenste sfeer bepaal je de gewenste lichtsterkte voor je slaapkamer.
  • De activiteiten: kijk goed naar de functionaliteit van de slaapkamer om te bepalen hoeveel lumen nodig zijn, zodat er voldoende licht is om de verschillende activiteiten uit te kunnen voeren.

Voor de slaapkamer wordt als richtlijn 200 - 400 lux aangehouden. Gemiddeld gezien wordt vaak voor 300 lux gekozen in de slaapkamer. Stel je slaapkamer is 10 m2, dan is de berekening als volgt: 10 m2 x 300 lux = 3000 lumen. Bepaal dus eerst het aantal lux om vervolgens het aantal lumen te kunnen berekenen.

Hoe lager het aantal lux, hoe warmer de sfeer. Gebruik je de slaapkamer ook om in te lezen of te werken? Kies dan voor 400 als aantal lux. Hiermee zorg je voor voldoende licht bij het uitvoeren van deze activiteiten.

Dimbare lampen slaapkamer

De juiste verlichting is dus erg bepalend voor de sfeer en functionaliteit in de slaapkamer. Nu kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dimbare verlichting in de slaapkamer te plaatsen. Zo kun je op ieder moment de verlichting dimmen. Wil je meer sfeer in de kamer? Dim de LED verlichting dan zodat er minder licht geproduceerd wordt. Heb je juist meer licht nodig om details te kunnen zien? Dan kun je de volle lichtsterkte van de LED lamp gebruiken.

Conclusie aantal lumen slaapkamer

Zoals je in deze blog kunt lezen, zijn er verschillende factoren waarop het aantal lumen voor de slaapkamer gebaseerd wordt. Denk goed na of het moet gaan om sfeervolle verlichting of functionele verlichting. Ook de activiteiten zijn belangrijk om het aantal gewenste lumen te bepalen. Daarnaast speelt het aantal vierkante meter van de slaapkamer een belangrijke rol bij hoeveel lumen er nodig zijn voor deze ruimte.

Kortom, het aantal lumen bepalen voor in je slaapkamer vergt wat aandacht. Door het aantal lumen goed te overwegen weet je zeker dat je voorzien bent van goede verlichting in deze veelzijdige ruimte. De kracht van het aantal lumen is zeker iets om in gedachten te houden. Houdt ook goed rekening met hoeveel lampen je in de ruimte plaatst en overweeg dimbare LED lampen aan te schaffen.

[products=blog_slaapkamer]

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €82,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!