Menu
EUR
IP waarde LED verlichting

IP waarde LED verlichting

Door: LED24 redactie Reacties: 0

Wat is de IP waarde van LED verlichting?

De IP waarde van LED verlichting gaat over de mate waarin een lamp beschermd is tegen stof en vocht. Welke IP waarde je nodig hebt is afhankelijk van de plek waarop je de verlichting gaat plaatsen. Wanneer je de verlichting in de woonkamer hangt heb je bijvoorbeeld een andere mate van bescherming nodig dan wanneer de verlichting in een vochtige ruimte zoals de badkamer zal worden geplaatst. Daarnaast is het ook nog afhankelijk van de exacte plek waar de verlichting in een vochtige ruimte wordt geplaatst. Best ingewikkeld dus, maar om het je makkelijker te maken leggen we in deze blog precies uit welke IP waarde je nodig hebt voor welke ruimte en plek. Het is erg belangrijk om dit goed te doen omdat de verlichting kapot kan gaan wanneer het niet de juiste IP waarde heeft. Ook kan het in bijvoorbeeld de badkamer gevaarlijk zijn wanneer een niet goed beschermde lamp in contact komt met water.

IP waarde tabel

Als eerste geven we je een overzicht van verschillende IP waardes die veel worden toegepast voor de producten op led24. Per IP waarde geven we een korte uitleg over de mate van bescherming. Het eerste getal gaat over de bescherming tegen stof of kleine voorwerpen, het tweede getal over de bescherming tegen vocht en water. Hoe hoger het getal, hoe hoger de mate van bescherming.

IP Waarde Mate van bescherming
IP20 Beschermd tegen middelgrote voorwerpen. Geen bescherming tegen water en vocht.
IP41 Beschermd tegen kleine voorwerpen. Drupwaterdicht.
IP44 Beschermd tegen kleine voorwerpen. Plenswaterdicht.
IP54 Beschermd tegen stofophoping. Plenswaterdicht.
IP65 Beschermd tegen stof. Sproeiwaterdicht.
IP66 Beschermd tegen stof. Waterbestendig.
IP67 Beschermd tegen stof. Beschermd tegen tijdelijke onderdompeling.
IP68 Beschermd tegen stof. Volledig waterdicht en beschermd tegen onderdompeling.


Welke IP waarde is nodig voor LED verlichting buiten?

Welke IP waarde je nodig hebt voor verlichting in de tuin is afhankelijk van de plek waarop de verlichting wordt geplaatst. Buiten kan het natuurlijk regenen dus wanneer de verlichting onbeschermd wordt geplaatst raden wij een beschermingswaarde van minimaal IP65 aan. Gebruik je spotjes in de grond om bijvoorbeeld een pad, oprit of terras te verlichten? Dan raden wij een beschermingswaarde van minimaal IP67 aan omdat het mogelijk is dat de verlichting tijdelijk onder water komt te staan wanneer het regent en er plassen water ontstaan. Ook zou het kunnen dat de verlichting op een meer beschutte plek wordt geplaatst, zoals onder een afdakje of tegen een muur. In de geval raden wij een beschermingswaarde van minimaal IP44 aan omdat ook wanneer de verlichting niet direct in aanraking kan komen met water het wel mogelijk is dat het vochtig wordt. Daarnaast is er nog de optie om LED verlichting onder water te plaatsen, bijvoorbeeld in een vijver. In dit geval heeft de verlichting een beschermingswaarde van IP68 nodig zodat het volledig is beschermd tegen water. Interesse in het verlichten van je tuin? Bekijk dan onze LED buitenverlichting.

Welke IP waarde voor de badkamer?

In de badkamer is de benodigde beschermingswaarde erg afhankelijk van de plek waarop de verlichting wordt geplaatst. Hangt de lamp bijvoorbeeld vlak boven het bad? Dan heb je een hogere beschermingswaarde nodig dan voor een lamp die in het midden van de badkamer tegen het plafond wordt geplaatst. Voor het kiezen van de juiste IP waarde voor de badkamer kan je de volgende richtlijnen aanhouden.

Wordt een lamp in directe omgeving van de douche of het bad geplaatst, zoals bijvoorbeeld in de douchekabine, dan raden wij een beschermingswaarde van IP68 aan. Daarnaast dient de lamp te werken op 12V wisselspanning. Wordt de lamp boven (tot 225 cm) het bad of de douche geplaatst dan heb je minimaal een beschermingswaarde van IP65 nodig. Ook hier dient te lamp te werken op 12V wisselspanning. Wanneer de afstand naast het bad, de wastafel of de douche 0 tot 60 cm is en de hoogte vanaf deze plaatsen minimaal 225 centimeter dan voldoet IP44. Voor de overige plekken in de badkamer voldoet een waarde van minimaal IP21. Toch raden wij aan om voor de zekerheid ook hier IP44 te gebruiken.

Welke IP waarde is nodig voor LED keukenverlichting?

In de keuken is het mogelijk dat de verlichting vochtig wordt door waterspetters of door damp van het koken. Daarom raden wij een beschermingswaarde van IP44 aan. Onze LED inbouwspots zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor de keuken en hebben een beschermingswaarde van IP44.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het kiezen van de juist IP waarde? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €82,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!