Menu
EUR
LED Badkamerverlichting - Waar moet je op letten?

LED Badkamerverlichting - Waar moet je op letten?

Door: LED24 redactie Reacties: 0

In een badkamer is de juiste verlichting erg belangrijk, maar het kan moeilijk zijn om de juiste verlichting te kiezen. LED badkamerverlichting moet namelijk aan veel voorwaarden voldoen. Het moet bestand zijn tegen vocht en/of water, het moet er sfeervol uitzien en ook nog eens voldoende licht bieden bij bijvoorbeeld de spiegel. Ook zijn veel er verschillende producten beschikbaar, zoals LED downlights, LED spots, LED inbouwspots en LED strips. Best lastig dus! Om het je makkelijker te maken leggen we in deze blog precies uit waar je op moet letten en welke LED producten geschikt zijn voor de badkamer.

IP waarde badkamer

In de badkamer is het vaak vochtig en op sommige plaatsen zou de verlichting zelfs in aanraking kunnen komen met water. Het is daarom belangrijk dat de verlichting hier tegen kan. In welke mate een lamp beschermd is tegen water wordt aangegeven met een IP waarde. Verlichting op verschillende plekken in de badkamer moet aan verschillende IP waarden voldoen. Op sommige plekken moet de verlichting waterdicht zijn, en op andere plekken spatwaterdicht of vochtbestendig.

Waterdichte LED verlichting badkamer

Wordt de verlichting op een plek geplaatst waar het soms onder water kan staan? Zoals in een bad of wastafel, dan is het belangrijk dat de verlichting een beschermingswaarde van IP68 heeft. IP68 betekent dat de verlichting stofvrij en waterdicht is.

Verlichting komt in aanraking met waterstralen

Kan de verlichting in aanraking komen met waterstralen, zoals in de douchekabine, dan heeft de verlichting een beschermingswaarde van IP65 nodig. IP65 betekent dat de verlichting stofvrij en waterbestendig is. De verlichting kan dus in aanraking komen met waterstralen, maar mag niet onder water worden geplaatst zoals bij verlichting met een beschermingswaarde van IP68 wel kan.

Overige LED verlichting badkamer

Verder kan de verlichting direct boven of naast de douche of het bad geplaatst worden. In principe voldoet IP44 op deze plekken, maar wij raden aan ook hier minimaal IP65 te gebruiken. Voor de overige plekken in de badkamer, waar de verlichting zeker niet in aanraking zal komen met water, is IP44 voldoende. Dit betekent dat de verlichting beschermd is tegen vocht.

LED verlichting badkamer lichtkleur

In de badkamer is zowel sfeerverlichting als functionele verlichting belangrijk. De lichtkleur die het meest geschikt is hangt dan ook af van het doel van de verlichting. Als het doel een gezellige, warme sfeer is dan raden wij de lichtkleur 2200K tot 3000K warm wit aan. Deze verlichting heeft een geel / oranje gloed en zorgt daarom voor sfeer in de badkamer. Als de verlichting functioneel is, zoals bijvoorbeeld voor goed zicht bij de spiegel, dan raden wij 4000K helder wit tot 6000K koud wit aan. Dit zijn koelere lichtkleuren met een meer blauwe gloed. Het zorgt er voor dat je alles goed kunt zien in bijvoorbeeld de spiegel.

Ook zou je kunnen kiezen voor RGB+CCT LED verlichting. Met deze verlichting kan je alle kleuren licht instellen wat zorgt voor een erg leuk effect in de badkamer. Daarnaast is het mogelijk om alle kleurtemperaturen wit in te stellen, van warm wit tot koud wit. Zo kan je de verlichting dus op elk moment naar wens aanpassen. Je verlichting kan zowel functioneel als decoratief zijn.

LED inbouwspots badkamer

In badkamers worden vaak LED spots of LED inbouwspots gebruikt. Deze lampen zorgen voor een strak en modern effect in je badkamer. De spots zijn kantelbaar zodat je het licht precies kan richten zoals jij het wilt. Ook zijn de LED inbouwspots badkamer dimbaar waardoor je de lichtsterkte altijd naar wens kunt aanpassen. Onze LED inbouwspots zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en lichtkleuren. De badkamer inbouwspots hebben een beschermingswaarde van IP44.

LED downlights badkamer

LED downlights geven een zeer gespreid licht waardoor ze erg geschikt zijn voor de badkamer. Voor een strak en modern effect kan je kiezen voor inbouw downlights, maar wanener je niet wilt inbouwen is het ook mogelijk te kiezen voor een opbouw downlight. Onze downlights zijn beschikbaar in de lichtkleuren warm wit, helder wit, koud wit en RGB+CCT. Ook zijn de downlights dimbaar.

LED strips badkamer

Ook LED strips zijn geschikt om in de badkamer te gebruiken, ze zijn namelijk verkrijgbaar in een waterdichte variant. Ook onze LED strips zijn verkrijgbaar in alle lichtkleuren en zijn dimbaar. Een LED strip kan zorgen voor een erg mooi modern effect in je badkamer en de mogelijkheden zijn groot. Zo kun je bijvoorbeeld je spiegel verlichten met een LED strip. Ook kan je de strip plaatsen langs de randen van muren, de douchekabine of bij het bad.

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €82,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!