Menu
0
22Jun2020
TL vervangen door LED

TL vervangen door LED

Door: Ledstrip-specialistReacties: 5

In veel magazijnen, garages, kantoren, werkplaatsen en andere ruimtes zijn nog ouderwetse TL buizen geïnstalleerd. Deze buizen verbruiken erg veel energie en zijn daarom slecht voor het milieu. Je kunt deze lampen eenvoudig vervangen door LED TL lampen, maar hoe moet dit precies? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe jij je TL buizen kan vervangen door LED en dus meteen kan beginnen met het besparen van energie. Daarnaast leggen we meer uit over de voor- en nadelen van LED TL verlichting.

LED TL verlichting voor- en nadelen

Laag energieverbruik

Het belangrijkste voordeel van LED TL verlichting is dat er veel minder energie wordt verbruikt dan bij traditionele TL buizen. Met LED TL wordt er ongeveer 50% aan energie bespaard. Dit komt onder andere doordat LED TL veel efficiënter werkt doordat het licht alleen naar onderen wordt gericht. Bij een TL buis wordt het licht in alle richtingen verspreid. Dit is niet nodig en hiermee gaat dus veel energie verloren. Door het lage energieverbruik bespaar je veel geld en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.

Lange levensduur

LED TL buizen gaan langer mee dan TL buizen. Het verschil in levensduur is erg groot; zo gaat een LED TL buis gemiddeld 50.000 branduren mee en een TL buis slechts 10.000 branduren. Daarnaast breken LED TL buizen minder snel.

Minder flikkeringen

Flikkeringen die ontstaan worden door verlichting kunnen erg hinderlijk zijn. Naast het feit dat het gewoon erg irritant is, zorgt het ook voor bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, slechte concentratie en geïrriteerde ogen. Conventionele TL buizen kunnen erg flikkeren. Bij LED is dit niet het geval. 

Kosten

Een nadeel van LED TL is dat de aanschafprijs een stuk hoger ligt. Zeker wanneer je in een grote ruimte veel TL buizen gaat vervangen is dit een grote investering. Toch zul je deze investering snel terugverdienen door de hoge energiebesparing en de lange levensduur van LED lampen. De investering wordt binnen een paar jaar terugverdiend en daarna zal je dus zelfs geld besparen.

TL vervangen door LED TL

Ben je overtuigd van de voordelen van LED TL en wil je je oude TL buizen vervangen? Dit kan eenvoudig door de LED TL buizen in het oude armatuur te plaatsen. Hoe dit precies moet hangt ervan af of het armatuur een starter heeft. Lees hieronder hoe je eenvoudig je TL armatuur kan ombouwen naar LED. Wil je je LED TL buis niet in een oud TL armatuur plaatsen? Kies dan voor een LED TL armatuur.

TL vervangen door LED in een TL armatuur met starter

Een TL armatuur met starter is op meerdere manieren te herkennen. Het is zichtbaar en de buitenkant van het armatuur en ook is het te herkennen doordat de TL buis even flikkert bij het aanzetten. Wanneer je een LED TL buis in de armatuur gaat plaatsen, moet je de starter vervangen door een LED dummy starter. Deze dummy starter wordt standaard meegeleverd met onze LED TL buizen. Het is belangrijk om er altijd voor te zorgen dat je de stroom uitschakelt voordat je een TL buis gaat vervangen. Voor het vervangen kan je de volgende stappen volgen. 

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Draai de TL buis een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 3. Draai de starter een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 4. Plaats de LED dummy starter op de plek waar eerst de TL starter zat.
 5. Plaats de LED TL buis op de plek waar de TL buis zat.

Deze manier is de meest eenvoudige manier voor het vervangen van TL buizen. Wil je nog meer energie besparen? Dan kan je ook nog de ballast verwijderen of buiten werking stellen. Dit zorgt naast meer energiebesparing ook voor een langere levensduur van de LED TL buis. Ook kan het zijn dat wanneer je de ballast niet verwijderd de LED TL verlichting flikkert of helemaal niet aan gaat. Ga je de ballast verwijderen of buiten werking stellen? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Open het armatuur en verwijder de (LED) TL buis. Als het goed is zie je nu de ballast (een blok). 
 3. Knip de draden die naar de ballast lopen door. Meestal zijn dit 2 draden, soms zijn het 4 draden.
 4. Verbind de doorgeknipte draden met elkaar met een WAGO klem.
 5. Verwijder indien gewenst de ballast. Het is ook mogelijk deze te laten zitten.

TL vervangen door LED in een TL armatuur zonder starter

Heeft jouw TL armatuur geen starter? Dan is het nodig om een kleine aanpassing te doen aan het armatuur. Wanneer je dit niet doet kunnen er namelijk flikkeringen ontstaan. Je kunt het armatuur eenvoudig ombouwen naar een LED armatuur. Volg voor het vervangen van de TL buis onderstaande stappen:

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Draai de TL buis een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 3. Open het armatuur.
 4. Verwijder het voorschakelapparaat en sluit de nuldraad en de fasedraad aan op het voetje van de LED TL buis. Eén voetje is nu dus voorzien van draden en het andere voetje niet. 

Plaats de LED TL buis in het armatuur met het power voetje aan de kant van de stroomtoevoer.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 

Reacties

Sybren Rusche
Geplaatst op 2021-03-03 10:55:03
Ik heb een TL van philips masterTL-d 30W/827 welke zou ik dan moeten nemen als ik een led TL neem.Graag een antwoord van u.Vriendelijke groet SybrenRusche
Johan De Jaegher
Geplaatst op 2021-02-02 10:32:17
Beste,
ik wil in de keuken led strips hangen op 24 Volt, nu zijn er TL 5 buislampen voorzien (8) . Hoe ga ik hiervoor te werk,vooral de omschakeling naar 24Volt ipv 230 Volt? Dank bij voorbaat voor Uw antwoord .Mvg,Johan
EddyRentiers
Geplaatst op 2020-12-25 13:00:42
Hallo, kunnen jullie mij soms een schema bezorgen hoe je dit doet met een TL S14S zonder starter?
VENS ROLAND
Geplaatst op 2020-12-12 11:00:20
Door welke TL LED BUISLAMP kan ik mijn oude TL BUIZEN OSRAM HE 14W/840 LUMILUX COOL WHITE VERVANGEN?
Graag had ik ook de kleur naar een warmer kleur gehad.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
--> -->

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal excl. btw:€0,00
Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €99,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.