Menu
EUR
UGR waarde LED panelen

UGR waarde LED panelen

Door: LED24 redactie Reacties: 0

Wat is de UGR waarde?

UGR staat voor Unified Glare Rating. Het is een algemene methode om de verblinding door lichtbronnen te berekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verblinding die ontstaat door licht van lampen of door zonlicht door ramen. De UGR classificatie helpt om te bepalen hoe groot de kans is dat iemand hinder ondervindt van een bepaalde lichtbron. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om te berekenen hoeveel hinder iemand zal ondervinden van een LED paneel op een kantoor. Hoe dit precies werkt en wat verschillende UGR waardes betekenen leggen we uit in deze handleiding.

UGR waarde op kantoor

Op een plek waar gewerkt wordt is de juiste UGR waarde erg belangrijk. Er moet namelijk wel voldoende licht zijn om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, maar werknemers mogen natuurlijk geen hinder ondervinden van het licht. Lichthinder kan veroorzaakt worden doordat iemand verblind wordt door bijvoorbeeld een lamp. Dit kan zowel direct als indirect zijn. Directe verblinding ontstaat wanneer iemand recht in de lamp kijkt. Indirecte verblinding ontstaat door reflecterende oppervlakken, zoals computerschermen, whiteboards etc. Licht kan op deze oppervlakken weerkaatsten en zo verblinding veroorzaken. Verblinding door licht zal zorgen voor een lagere concentratie. Ook flikkering van licht kan hinder veroorzaken. Wanneer dit het geval is kan het leiden tot misselijkheid, hoofdpijn en vermoeide ogen bij werknemers. Een juiste UGR waarde is dus van grote invloed op de productiviteit en het welzijn van werknemers. Het is daarom van groot belang om de juiste LED verlichting aan te schaffen. Voor op kantoor is een UGR19 LED paneel geschikt. Om flikkering te voorkomen kan je kiezen voor een flikkervrije driver.

Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van de UGR waarde?

Bij het bepalen van de juiste UGR waarde zijn er verschillende factoren die een rol spelen, namelijk:

  • De kleur van oppervlaktes. Een witte muur zorgt voor veel reflectie van licht. Dit wordt ook wel ‘luminantie’ genoemd. Wanneer een muur wit is zullen werknemers dus meer hinder ondervinden dan wanneer een muur bijvoorbeeld blauw geverfd is.
  • De grootte van een ruimte.
  • De vorm van de ruimte.
  • De verdeling van lichtbronnen in een ruimte.
  • De waarnemers positie. Iemand die recht in de lamp kijkt zal eerder verblind worden dan iemand die niet recht in de lamp kijkt.

Europese aanbevelingen UGR waarden

De nieuwe Europese aanbevelingen voor binnenverlichting (NEN-EN 12464-1) geeft de UGR waarden voor verschillende soorten ruimtes weer. Deze waarden zijn gebaseerd op een in lengte en breedte regelmatig patroon van lampen. De UGR waarde kan variëren van 5 tot 40. Hoe lager het nummer, hoe minder verblinding er zal zijn. In de praktijk zal een armatuur met een UGR waarde onder de 13 geen verblinding veroorzaken. Wanneer de UGR waarde 23 of hoger is zal dit zeker hinder veroorzaken.

In de tabel hieronder worden de aanbevolen UGR waarden volgens de NEN-EN 12464-1 weergeven:

UGR19 LED panelen

led24 biedt LED Panelen aan die geschikt zijn om op kantoren te gebruiken (UGR <19). Ook biedt led24 flikkervrije drivers voor LED panelen aan. Deze drivers zijn geschikt om te gebruiken op bijvoorbeeld kantoren en in klaslokalen. De panelen zullen wanneer deze driver wordt gebruikt niet (ongemerkt) flikkeren. Flikkering wordt vaak niet waargenomen, maar ogen reageren hier wel op en daardoor zal er eerder vermoeidheid ontstaan. Door gebruik te maken van flikkervrije drivers kan je dit makkelijk voorkomen.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij zijn te bereiken via WhatsApp, chat, e-mail en telefoon.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €82,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!