Menu
EUR
Uitleg over CRI waarde / kleurweergave index

Uitleg over CRI waarde / kleurweergave index

Wat is kleurweergave index / CRI (Color Rendering Index)?

De kleurweergave index geeft aan hoe accuraat kleuren worden weergegeven door een lichtbron ten opzichte van de werkelijke kleur. Kleurweergave index wordt ook wel CRI genoemd. CR staat voor color rendering. De CRI waarde (Colour Rendering Index waarde) geeft aan in welke mate kleuren onder desbetreffende led lampen afwijken van de werkelijke kleuren bij daglicht. 

Wat is een CRI waarde bij LED lampen?

Om te bepalen of verlichting een goede kleurweergave heeft, is de CRI in het leven geroepen. De CRI van een lamp wordt vastgesteld door licht te schijnen op acht referentiekleuren. De kleurwaarde die daaruit komt wordt vergeleken met de kleurwaarden van een referentie lichtbron. Het gemiddelde van de waarde bij de acht kleuren bepaalt uiteindelijk de CRI van de lamp. De CRI waarde is op te delen in een schaal met vier categorieën. 

Bij het bepalen van de juiste kleurweergave voor je LED lampen, is het van belang om de juiste CRI waarde te kiezen. Hoe hoger de CRI, hoe beter de LED lampen natuurkleuren laten zien. De CRI waarde wordt gemeten met een schaal van 0 tot 100 ra. Het uitgangspunt voor een hoge CRI waarde is daglicht. Onderstaand zijn de categorieën van CRI waarden beschreven en in welke mate de CRI waarde kleuren weergeeft.

CRI waarde van minder dan 80: slecht

Een LED lamp met een CRI waarde die lager is dan 80 heeft een slechte kleurweergave. LED verlichting met een lage CRI staat bekend om de afwijkende kleurechtheid. Deze CRI waarde komt vaak voor bij een oude generatie LED lampen. Je kunt verlichting met een CRI waarde van minder dan 80 RA prima gebruiken in ruimtes waar de kleurweergave niet van belang is. Een voorbeeld hiervan is nachtverlichting op een bedrijventerrein of noodverlichting.

CRI waarde tussen 80 en 90: redelijk goed

Een LED lamp met een CRI waarde tussen 80 tot 90 heeft een redelijk goede kleurweergave. De meeste LED lampen beschikken over deze CRI waarde. Lichtbronnen met deze CRI waarde hebben een hoge kleurweergave of hoge CRI, maar niet perfect. De meeste lampen met deze CRI waarden worden gebruikt in ruimtes zoals woningen, magazijnen, kantoorgangen of openbare ruimtes. 

Ben je op zoek naar geschikte LED lamp waarbij de kleurweergave niet mag afwijken van het werkelijke licht? dan is het verstandig om te kijken naar lichtbronnen met een hogere CRI waarde. 

CRI waarde tussen 90 en 100: uitstekend 

Zit de CRI of RA tussen de 90 of 100? Dan is de kleurweergave van de lichtbron uitstekend. Een lichtbron met deze CRI waarde wordt omschreven als verlichting met een natuurgetrouwe kleurweergave. Deze kwaliteit is perfect voor ruimtes waar nauwkeurigheid erg belangrijk is, zoals: restaurants, etalages of tekenruimtes.

Hoe kies ik voor de juiste CRI?

Afhankelijk van de behoeften in kleurweergave kies je de CRI waarde van je verlichting op basis van de volgende criteriums:

  • Natuurlijke kleurwaarneming: Is een natuurlijke kleurwaarneming essentieel voor je ruimte? Ga dan voor een lichtbron met een uitstekende kleurweergave. 
  • Bevorderende concentratie: Ben je op zoek naar verlichting die concentratie bevordert, voor bijvoorbeeld je werk- of studieomgeving? Kies dan een bepaalde lichtbron met een hoge CRI waarde. Deze lichtbronnen verhelpen de vermoeidheid van de ogen. 
  • Sfeervolle ruimte: Ben je juist op zoek naar sfeer in een ruimte? Let er dan op dat de kleurweergave sfeer van een ruimte kan beïnvloeden. Een lamp met een lagere CRI zorgt voor een warmere sfeer dan verlichting met een hoge CRI.

Kortom, de Color Rendering Index is een onmisbaar element bij het kiezen van de juiste verlichting voor je ruimte. De CRI heeft invloed op veel verschillende factoren, waaronder kleurwaarneming, stemming en productiviteit. Kies de juiste kleurweergave voor je ruimte en geniet optimaal van de magie van je verlichting, waarin kleuren tot leven komen.  

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
€0,00
Bestel nog voor €82,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!